turtlegirl.jpg

Is Duiken niet gevaarlijk?

Geen enkele sport in zonder gevaar. Statistieken hebben aangetoond dat duiken even gevaarlijk is dan eender welke andere sport. Duiken mag niet zonder brevet. Wie zich aan de regels houdt zal veilig kunnen duiken met een minimum aan risico's.

Wat is een duikinitiatie?

Je wordt eerst in het ondiepe gedeelte van het zwembad vertrouwd gemaakt met enkele basisprincipes zoals het valsalva manoeuver (klaren van de oren), het leegmaken van de bril, het ademen onder water, enz. Eens je deze basis oefeningen onder de knie hebt, gaan we een stap verder. Nu mag je met volledige uitrusting onder leiding van een monitor genieten van je eerste duik in het diepe gedeelte van het zwembad, een unieke ervaring.
Om niet alles snel op 1 uurtje te moeten overlopen bieden wij elke persoon die interesse heeft in een duikinitiatie de mogelijkheid om 3 weken volledig gratis en vrijblijvend langs te komen. Het is namelijk veel aangenamer om de sport op een rustig en aangename manier te leren kennen.

Hoeveel keer kan ik een initiatieles volgen?

Je hebt recht op 1 initiatieles. Na deze initiatieles heb je recht op nog 2 gratis lessen als proeflid. Na deze lessen kan je dan zelf bekijken of het duiken echt iets voor jou is. Als je echt door de duikmicrobe gebeten bent, dan kan je natuurlijk lid worden van onze duikclub en meedoen aan allerlei leuke evenementen (trainingen, clubduiken, uitstapjes, etentjes, ...)

Hoe begin ik met duiken?

Het eerste wat je dan moet doen is je inschrijven bij onze club. Onze secretaris zal je de nodige info verschaffen en je gegevens noteren om je dan te kunnen inschrijven bij NELOS. Als het papierwerk éénmaal
achter de rug is kan je opleiding beginnen.

Hoe ziet een opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is de praktijkopleiding in het zwembad, waarbij voornamelijk aandacht wordt besteed aan de veiligheid.
Het tweede deel van de opleiding bestaat uit theorie. Dit gaat over het materiaal, duikfysica, geneeskunde, onderwaterleven en het gebruik van duiktabellen. Na het afronden van opleiding in het zwembad en de
theorielessen volgen er 5 openwaterduiken. Na 5 openwaterduiken met een instructeur ontvangt de kandidaat duiker het CMAS 1 * brevet. Hij/zij kan nu duiken in open water o.l.v. een ervaren 4*duiker of een instructeur. Nadien kan men zich verder specialiseren tot 2* ,3* , AI (voorheen 4* duiker) en instructeur.

Wat kan ik met mijn huidig brevet?

Je hebt een brevet van een andere organisatie en wilt nu verder bij NELOS? Geen probleem!

Wij erkennen de brevetten van de meeste internationale federaties. Heb je op reis bijvoorbeeld je brevet van Open Water Diver behaald, dan kun je meteen voort als 1*Duiker bij NELOS. Bij een club in je buurt kan je trainen voor je 2*Brevet. De gelijkschakeling van je brevet met een 1*Brevet is mogelijk.

NELOS erkent de brevetten van de volgende federaties:

- LIFRAS
- CMAS
- Belgische krijgsmacht
- VVW
- PADI
- SSI
- TDI
- IANTD

Aan welke voorwaarden moet ik voeldoen om te duiken?

- Je moet kunnen zwemmen.
- Lid zijn van een duikclub/duikschool.
- Medisch onderzoek ondergaan.
- Minimum leeftijd 16 jaar.

Wat heb ik nodig?

- Duikbril
- Snorkel
- Zwemvliezen
- Loodgordel

Beschik je niet over het basismateriaal, geen nood, dan zorgen wij dat er materiaal aanwezig is. Gelieve dit dan wel op voorhand te laten weten bij de inschrijving (schoenmaat, ...).

Kan ik na het behalen van een brevet in het buitenland duiken?

Ja de brevetten van onze overkoepelende federatie C.M.A.S. zijn wereldwijd erkend waardoor je overal kan duiken.

Waarom verdere opleidingen volgen?

Je hebt nu je eerste brevet behaald en er is ongetwijfeld een nieuwe wereld voor je opengegaan. Maar wist je dat die fantastische ervaring nog maar het begin was van wat je onder water allemaal kunt beleven?

Naarmate je verder traint en hogere brevetten behaalt, kan en mag je steeds verder gaan in je duikervaring. Je beleeft nieuwe ervaringen, je mag al wat dieper en je ziet andere dingen. Gaandeweg leer je ook meer en meer over wat je precies allemaal beleeft onder het wateroppervlak en hoe het precies zit met de fauna en flora.

Hoeveel kost dit?

Om lid te worden van onze duikclub betaal je jaarlijks lidgeld(*). Het lidgeld omvat verzekering , bijdrage aan NELOS, abonnement op "Hippocampus" en gebruik van het materiaal tijdens de zwembadtrainingen. De inkom van het zwembad is ook inbegrepen in het lidgeld. Vergunning voor de put van Ekeren (Domein Muisbroek) : € 10 voor 3 jaar.
(*)Gelieve ons te contacteren voor het juiste bedrag.

Meer info?

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Duikleider: Verhulst Jan
Of kom gewoon eens langs tijdens een zwembadtraining (sept - mei, juni). Deze vindt elke zaterdag plaats van 16u30 t.e.m. 17u30 in het Zwembad "Arena" (Gabriël Vervoortstraat 8, 2100 Deurne). Gelieve aanwezig zijn om 16u00.

END FAQ